MŁODZIEŻOWY OŚRODEK SOCJOTERAPII W PUŁAWACH

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2022-08-26 13:03:30

Roman
Administrator
Liczba postów: 117
WindowsOpera 90.0.4480.54

JĘZ. POLSKI

1

#2 2022-09-01 13:54:23

Mateusz Rakoczy
Gość
AndroidChrome 101.0.0.0

Odp: JĘZ. POLSKI

Zapoznałem się z tematem

#3 2022-09-01 14:20:07

Paulina
Gość
AndroidChrome 94.0.4606.85

Zapoznałam się z tematem

#4 2022-09-01 20:17:59

Magdalena Kopcińska
Użytkownik
Liczba postów: 9
WindowsChrome 104.0.0.0

2.09.2022 r.
Witam Was serdecznie. Z częścią Waszej klasy już się znam. Nowi uczniowie! Poznamy się we wtorek.
Oczywiście wyjaśnię wszystko czego od Was oczekuję. Żeby nie tracić czasu na lekcji, proszę abyście wpisali pierwszy temat do Waszych zeszytów. To co zapisałam w nawiasach- nie przepisujcie.

Temat: Organizacja pracy na lekcjach języka polskiego w klasie 7 szkoły podstawowej.
1.    PSO. (czyli Przedmiotowy System Oceniania)
2.    Czego będziemy się uczyć na lekcjach języka polskiego?
3.    Lista lektur: (nie będę wypisywała wszystkich- jest ich bardzo dużo! Część z nich to wiersze lub lektury we fragmentach. W klasie 7. materiał do opanowania jest bardzo obszerny)
- Jan Kochanowski: „Pieśni”, „Treny”, „Fraszki”- wybór;
- Charles Dickens „Opowieść wigilijna”;
- Antoine de Saint- Exupery „Mały Książę”;
- Adam Mickiewicz: „Dziady”cz. II, „Świtezianka”
- Juliusz Słowacki „Balladyna”;
- Aleksander Fredro „Zemsta”;

(Zachęcam do czytania. Wszystkie te książki możecie wypożyczyć w naszej bibliotece.)

Życzę udanego weekendu i do zobaczenia w szkole!!!

#5 2022-09-02 07:06:18

szymon w
Gość
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

zapoznałem sie z tematem

#6 2022-09-02 07:44:45

kacper k
Gość
WindowsOpera 89.0.4447.104

zapoznałem się  x2

#7 2022-09-02 08:57:04

Mateusz Rakoczy
Gość
AndroidChrome 101.0.0.0

Zapoznałem się z tematem

#8 2022-09-02 11:53:18

Oliwia k
Gość
AndroidChrome 104.0.0.0

Zapoznałam się z tematem

#9 2022-09-02 14:02:57

Paulina
Gość
AndroidChrome 94.0.4606.85

Zapoznałam się z tematem

#10 2022-10-10 19:13:25

Magdalena Kopcińska
Użytkownik
WindowsChrome 105.0.0.0

11.10.2022 r.
Temat: Cienie i blaski życia.
1.    Zapisz notatkę do zeszytu:
IMPRESJONIZM- Najważniejszym założeniem impresjonizmu (z łac. impressio – „odbicie, wrażenie”) było oddanie ulotnej sceny w taki sposób, w jaki ujrzał ją artysta. Impresjoniści owe scenki, przeżycia chcieli ukazać jednocześnie bardzo dokładnie, szczególnie uwzględniając grę świateł, kolorystykę. Często malowali w plenerze i w pośpiechu, by zdążyć utrwalić na płótnie to, co wywarło na nich wrażenie. Do czołowych przedstawicieli nowego nurtu należeli Edgar Degas, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Claude Monet i Auguste Renoir.
2.    Przyjrzyj się obrazowi ze strony 63, a następnie zastanów się na odpowiedziami na pytania od 1 do 5. (zdjęcie wysłane na grupę Messenger)
3.    Przeczytaj informacje na temat dzieła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ania … C5%9Blarzy

4.    Dla chętnych: opisz dzieło sztuki. Pamiętaj o wstępie, rozwinięciu (pierwszy plan, drugi plan obrazu) oraz o zakończeniu, czyli Twojej ocenie obrazu.

Wiadomość dodana po 22 h 45 min 40 s:
12.10.2022 r.
Temat: Szczęście w nieszczęściu.
- Zapisz notatkę do zeszytu:
BAJKA FILOZOFICZNA-  krótki utwór literacki należący do epiki, który ma za zadanie pobudzić czytelnika do poszukiwania sensu życia oraz wysnuwania głębokich refleksji ; rozwija ona również zdolności intelektualne
MOTTO- 1. «cytat z innego dzieła lub aforyzm umieszczany przed tekstem utworu»
2. «krótka myśl wyrażająca zasadę, którą się ktoś kieruje»

- Przeczytaj „Bajkę filozoficzną. Jak żyć razem?”, s. 64-65.
- Zastanów się nad odpowiedziami na zadania do tekstu: 1, 2, 7, s. 65.
- Obejrzyj inne bajki filozoficzne:
https://www.youtube.com/watch?v=LqITKQLJESY
https://www.youtube.com/watch?v=adi78GFwfaE
https://www.youtube.com/watch?v=Il2Rs9qtlKY
https://www.youtube.com/watch?v=oQ1fH4t88iY

#11 2022-10-12 20:44:34

Magdalena Kopcińska
Użytkownik
WindowsChrome 105.0.0.0

13.10.2022 r.
Temat: Sprawdzian z odmiennych i nieodmiennych części mowy.

Kacprze, niestety sprawdzianu nie mogę Ci tu wstawić, dlatego napiszesz go, jak wrócisz do szkoły.

#12 2022-10-17 09:24:56

kacper k
Gość
WindowsOpera 91.0.4516.72

zapoznałem się

#13 2022-10-17 17:27:25

Magdalena Kopcińska
Użytkownik
WindowsChrome 106.0.0.0

18.10.2022 r.
Temat: Podróż w czasy renesansu.
Przeczytaj informacje o epoce renesansu- podręcznik s. 66- 69.
Zapisz notatkę do zeszytu:
RENESANS= ODRODZENIE trwało od XIII/XIV w. do XVI.
W tej epoce:
- odrodziła się fascynacja kulturą starożytnych Greków i  Rzymian;
- pisarze i uczeni byli zafascynowani antyczną wizja człowieka świadomego swoich możliwości, dostrzegającego piękno otaczającego świata, dążącego do szczęścia;
- człowiek renesansu, to człowiek o rozległej wiedzy na różne tematy,dbający o swój rozwój- nauka jest jego pasją;
- HUMANIZM (humanitas- ludzkość, człowieczeństwo)- najważniejszy jest człowiek. Terencjusz” Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce”;
- epoka ważnych odkryć i dokonań: Jan Gutenberg- wynalazł druk; Krzysztof Kolumb- odkrył Amerykę; Mikołaj Kopernik- astronom, dowiódł, że Ziemia krąży wokół Słońca; Michał Anioł- malarz, tworzył dzieła sztuki; Leonardo da Vinci- tworzył projekty i wynalazki, które wyprzedzały jego epokę.
- sztuka renesansu- powrót do antycznych wzorców- harmonia, symetria, proporcje, tematyka mitologiczna, motywy chrześcijańskie.
Obejrzyj filmik aby utrwalić swoje wiadomości:
https://www.youtube.com/watch?v=b_MYkZOoifY
Temat: Twórca i jego dzieło- Jan Kochanowski.
- Obejrzyj filmik o Janie Kochanowskim:
https://www.youtube.com/watch?v=bL54LzzIh5I
JAN KOCHANOWSKI-  ur. w 1530 r. w Sycynie, zm. w 1584 r. w Lublinie.
Człowiek renesansu, humanista: wszechstronnie wykształcony- studia: Kraków, Padwa, Królewiec.
Spędził 15 lat na dworach magnackich i królewskich. 10 lat przed śmiercią osiadł w Czarnolesie. Ożenił się z Dorotą Podlodowską i prowadził życie ziemianina. Urodziło mu się 7 dzieci. Nadal angażował się w sprawy publiczne.
Jako pierwszy zaczął pisać w języku narodowym dzieła wyróżniające się kunsztem poetyckim. Wprowadził o literatury polskiej gatunki znane z antyku. Wprowadził zasady pisania wierszy. Napisał „Pieśni”, „Treny”, „Fraszki”.
- Przeczytaj informacje z podręcznika, s. 70.

#14 2022-10-18 10:15:55

kacper k
Gość

zapoznałęm się

#15 2022-10-18 21:09:13

Magdalena Kopcińska
Użytkownik
WindowsChrome 106.0.0.0

19.10.2022 r.
Temat: Pół żartem, pół serio.
- Przeczytaj fraszki Jana Kochanowskiego ,s. 71 w podręczniku.
Na pewno jest Ci trudno je zrozumieć . Są to bardzo stare utwory.
- Zastanów się nad odpowiedziami na pytania pod tekstami.
- Przeczytaj i zapisz notatkę do zeszytu- ona naświetli Ci problemtykę utworów.

FRASZKA- krótki utwór poetycki pisany wierszem, najczęściej żartobliwy lub refleksyjny. Zazwyczaj zakończony puentą. Często zaczyna się od przyimków: na, do…

„Do fraszek”
Podmiot liryczny zwraca się do uosobionych fraszek (antropomorfizacja), do których ma ciepły, życzliwy stosunek. Poeta powierza tym utworom wszystkie swoje sekrety. Jest tylko człowiekiem, nie omijają go zmienne koleje losu.

„Na młodość”
Jest to obraz młodości. Przedstawia też konflikt pokoleń. Starzy życzą sobie aby młodzi ludzie zachowywali się rozważnie- pewnie dlatego, że zbyt szybko zapomnieli swoje wczesne lata. Ich oczekiwania są niemożliwe do spełnienia. Dorastanie bez szaleństw zostaje porównane do cyklu rocznego bez wiosny, która jest symbolem młodości.

„Do Hanny”
Fraszka żartobliwa o problemie relacji miłosnych. Ukazuje kobietę jako istotę przekorną i nieprzewidywalną w uczuciach.

„Na nabożną”
Adresatką jest kobieta („miła). Jest to fraszka ironiczna. Krytykuje postawę kobiety, która robi z siebie świętoszkę. Dlatego podmiot zadaje pytanie: w jakim celu tak często się spowiada? Skoro uważa się za osobę dobrą, nie powinna mieć z czego…

Dla chętnych:
Napisz fraszkę, której nadasz tytuł „Na brak internetu”.

#16 2022-10-19 14:24:04

kacper k
Gość

zapoznałem się

#17 2022-10-19 17:58:06

Magdalena Kopcińska
Użytkownik
WindowsChrome 106.0.0.0

20.10.2022 r.
Temat: Na scenie życia.
- Przeczytaj wiersz Jana Kochanowskiego pt. „O żywocie ludzkim”, s. 72
WIERSZ SYLABICZNY- wiersz regularny, wszystkie wersy mają jednakową liczbę sylab i stały rytm. Do poezji polskiej wprowadził go Jan Kochanowski.

Wiersz zgodnie z tytułem mówi o życiu człowieka. Pojęcie to odnosi się do każdej czynności, a nawet myśli człowieka. Wszystkie ludzkie wartości, cnota, uroda, moc, majątek, popularność, prędzej czy później przeminą.
Człowiek skupia się na rzeczach doczesnych, które są nietrwałe i nieznaczące. Ale ludzka egzystencja nie jest bezsensowna. Należy po prostu zdawać sobie sprawę z przemijania aby doceniać każdą chwilę i nie marnować czasu spędzonego na ziemi. Trzeba się skupiać na rzeczach najważniejszych.

Wiadomość dodana po 20 h 42 min 14 s:
21.10.2022 r.
Temat: Wartość zdrowia.
- Przeczytaj fraszkę Jana Kochanowskiego „Na zdrowie”, s. 73.
- Zastanów się nad odpowiedziami  do zadań pod tekstem.
APOSTROFA- bezpośredni, uroczysty zwrot do adresata, którym może być bóstwo, osoba, zjawisko, pojęcie lub przedmiot. Często podkreśla emocjonalny stosunek nadawcy do adresata.

Fraszka „Na zdrowie”
Zdrowie to cenny klejnot, przewyższający większość dóbr na ziemi, które bez niego zupełnie tracą na wartości.
Na co dzień ciężko zauważyć wartość zdrowia, które traktuje się jako oczywistość i nie zastanawia się nad nim do momentu, w którym się je traci.
Nawet bogactwo, młodość, wysokie stanowiska społeczne oraz władza nie są ważniejsze niż zdrowie.

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
wadowice - dystrybutor - m39 - boxcraft - jablonkowo

[ Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 759.63 kB (Maksimum: 884.94 kB) ]