Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
1
Offline
1.09.2022 - ROZPOCZĘCIE ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH
Mimo że mamy 1 września zajęcia praktyczne powinny rozpocząć się normalnie od 6.00. Dlatego też w ramach przypomnienia zamieszam materiały przypominające to co już wiecie o zajęciach praktycznych.
Tak wiec startujemy!
MAŁA TECZKA ZAWODU KUCHARZ
Kuchar to osoba która zawodowo zajmuje się przygotowaniem potraw i dań dostosowanych do okoliczności i wymagań klientów. Jest to zawód który wymaga talentu kulinarnego i pasji, bo to one gwarantują sukces.
Miejsc pracy dla kucharza jest wiele, tam gdzie jest możliwość serwowania żywności. Kucharz musi być sprawny fizycznie, odporny psychicznie, odpowiedzialny. Posiadać wrażliwość węchową i smakową, a także rozróżniać barwy.
Praca kucharza to praca zespołowa, wymagająca umiejętności pracy w grupie, zamiłowania do ładu i porządku. Charakter pracy wymaga również odporności na wysokie temperatury, dużą wilgotność, pracę w pozycji stojącej.
U kucharza ważna jest także higiena i estetyka, szczególnie osobista.
Cele praktyk
- pogłębienie wiadomości zdobytych na kursie
- przestrzeganie przepisów BHP i P.Poż
- doskonalenie umiejętności na rożnych stanowiskach
- nauka obsługiwania różnego sprzętu
- poszanowanie mienia
- działalność w zespole
- doskonalenie umiejętności interpersonalnych
- nauka dyscypliny i porządku na miejscu pracy
- realizacja programu nauczania
Wygląd
-higiena osobista
- czyste ręce, zadbane, krótko obcięte paznokcie
- czyste włosy, schowane pod nakryciem głowy
- brak sztucznego zapachu, np. wody toaletowej lub perfum
Strój
- fartuch(czysty)
- nakrycie głowy (czyste)
- obuwie używane tylko w kuchni
Każdy pracownik na kuchni zobowiązany jest do prowadzenia zeszytu i dzienniczka zajęć praktycznych
Obowiązku ucznia
- zapoznanie się z przepisami obowiązującymi na kuchni i przestrzeganie ich
- odbycie szkolenia BHP
- posiadanie książeczki zdrowia i aktualnych badań
- prowadzenie zeszytu i dzienniczka zajęć praktycznych
- przestrzeganie dyscypliny i zasad obowiązujących na kuchni
- odpowiedni ubiór i wygląd
- właściwa postawa i kultura słowa
- przestrzeganie czasu pracy. Zajęcia zaczynają się:
A)Zmiana 1 od 6.oo
B)Zmiana 2 od 13.oo
C)Są przewidziane 2 przerwy na załatwianie „bardzo pilnych spraw”
- rzetelne wykonywanie powierzonych zadań
Obowiązki pracodawcy
- zapoznanie uczniów z regulaminami i wymaganiami
- przydzielać zadania, stanowiska pracy
- zapoznanie z zasadami BHP
-ocena pracy
- kontakt z wychowawcami
- nagrody i kary (system oceny praktykantów)
- opieka
- realizacja podstawy programowej
- prowadzenie dokumentacji
Niezaliczenie zajęć praktycznych
- brak wymaganej ilości godzin, obecność na minimum 60%
- nieobecności nieusprawiedliwione
- brak wymaganej dokumentacji - dzienniczka zajęć praktycznych
- złamanie dyscypliny
- negatywne oceny
Niezaliczenie zajęć praktycznych jest podstawą do niepromowania ucznia.
Wynagrodzenie za prace
- uzupełniona dokumentacja ucznia
- obecności na zajęciach
- zebrane podpisy w dzienniczkach zajęć praktycznych
- odpowiednie zachowanie na zajęciach
Offline
Zapoznałam się
Zapoznałem się
Zapoznałam się
Zapoznałam się
Zapoznałem się
Zapoznałem się
Zapoznałam się
Zapoznałam się z tematem
02.09.2022 - piątek
Temat: O czym będziemy się uczyć na zajęciach praktycznych?
Coś trzeba napisać dlatego chcę Was zapoznać z tym czego będziecie się uczyć na tzw praktykach. A wszystko po to aby jak najlepiej zdać egzamin zawodowy. Jak wiecie poprzedni nie wypadł fajnie a to dlatego ze nowe zasady się nam trafiły, nowy program i łut szcześcia. Przykładajcie się do nauki, pytajcie na kuchni jeśli czegoś nie wiecie i korzystajcie.
Co do zajęć praktycznych i programu to poznacie tajniki ciasta biszkoptowego, ciasta piernikowego, drożdżowego, deserów, lodów, mięs i ryb. Będzie cośo kuchni włoskiej, francuskiej a także greckiej, indyjskiej i polskiej.
Offline
Zapoznałam się z tematem
Zapoznałem się
Zapoznałem się
Zapomniałam się
Zapoznałam się
Zapoznałam się
Zapoznałam się
Zapoznałem się.
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 668.65 kB (Maksimum: 765.32 kB) ]